CNC struženje

Razvoj CNC struženja v zadnjih 10 letih

CNC obdelava kovin je postopek, ki se ga premišljeno uporablja že več kot 50 let. Zahvaljujoč računalniško numeričnemu krmiljenju (CNC) je mogoče doseči visoko natančnost in avtomatizacijo pri izdelavi izdelkov. CNC struženje ima pomembno vlogo v številnih panogah, vključno z obrambno, avtomobilsko, vesoljsko, medicinsko in predelovalno industrijo. CNC obdelava postaja nepogrešljiv del svetovne industrije.

Učinkovito izdelovanje kompleksnih izdelkov s sodobno tehnologijo

V zadnjih desetih letih so izdelki postali zelo kompleksni, zanje pa bi v preteklosti potrebovali več strojev za izvedbo ustreznih operacij. Sodobno CNC struženje pa omogoča, da lahko izdelamo kompleksne izdelke z minimalnim številom vpetij, v nekaterih primerih tudi samo z eno vpenjalno pozicijo, kar zmanjša potrebo po manipulaciji obdelovancev. Uporaba CNC struženja omogoča bistveno zmanjšanje časa izdelave in posledično dobimo cenejši izdelek, vendar pa je potrebno upoštevati, da so naprave za CNC struženje običajno zahtevnejše in dražje ter zahtevajo dodatno opremo.

Ključni faktorji za izbiro ustrezne opreme

Pri nakupu ustreznega stroja s primernim krmiljenjem in izbiro dodatne opreme je pomembno upoštevati specifične potrebe. Razmisliti moramo o tem, kaj resnično potrebujemo, kakšne serije bomo izdelovali, velikost obdelovancev, število krmiljenih osi, vrsto vpenjalne glave, želeno luknjo skozi vreteno, hitrosti, podajalne hitrosti, število orodij in še mnoge druge faktorje, vključno z metodo odstranjevanja odrezkov, potrebo po podajalni napravi, morebitni uporabi robota ter načinu izvedbe kontrole. Pri teh odločitvah je priporočljivo zaupati strokovnjakom, ki imajo temeljito razumevanje situacije in zahtev.

Pri nakupu ustreznega stroja s primernim krmiljenjem in izbiro dodatne opreme je pomembno upoštevati specifične potrebe.

Izzivi za programerje in potreba po nenehnem izpopolnjevanju

Prav tako pa je zahtevno delo tudi za programerja, ki mora s poglobljenim znanjem in izkušnjami razviti nove veščine programiranja in se prilagoditi. Pomembna je kreativnost in zmožnost kakovostne, cenovno ugodne obdelave najzahtevnejših proizvodov. Vse to zahteva strokovnost in nenehno izpopolnjevanje, tako s strani strokovnjakov za CNC struženje pri izbiri opreme kot tudi programerjev, ki skrbijo za ustrezno programiranje stroja, da lahko dosežemo visoko kakovost in uspeh pri obdelavi kompleksnih izdelkov.

Natančnost, ponovljivost in vsestranskost za serijsko proizvodnjo

CNC struženje in CNC rezkanje sta zelo natančna in ponovljiva procesa, ki omogočata minimalna odstopanja glede na specifikacije. Zahvaljujoč programobilnosti strojev je mogoče doseči zanesljivo delovanje 24 ur na dan, 7 dni v tednu, kar naredi CNC obdelavo primerno za serijsko proizvodnjo. Poleg tega je CNC tehnologija izjemno uporabna tudi pri izdelavi unikatnih izdelkov po meri, kot so nadomestni deli za obrabljene dele ali posebne nadgradnje za stranke. Uporaba standardnega orodja pri CNC obdelavi je še posebej dragocena, saj omogoča visoko prilagodljivost in kakovost izdelave.

Ohranitev mehanskih lastnosti materialov pri obdelavi

Druga ključna prednost CNC tehnologije je ohranitev mehanskih lastnosti izbrane kovine ali plastike. S postopkom odrezovanja surovega materiala se ohranjajo želene lastnosti materiala, brez toplotnih sprememb, kot na primer pri vbrizgavanju ali aditivni izdelavi. S CNC rezkanjem in struženjem je mogoče obdelati veliko različnih industrijskih kovin. Edini pogoj za uporabo materiala pri CNC obdelavi je, da ima ustrezno trdoto in ga mogoče varno pritrditi ter obdelovati.

Zagotavljanje kakovosti, doslednosti in zadovoljstva kupcev

Serijska proizvodnja je poseben segment, kjer se zahteva visoko število skorajda enakih kosov, ki običajno pridejo na montažno linijo brez predhodne preverbe s strani končnega kupca. Dobavitelj mora zagotoviti kakovost in doslednost merjenja kosov ter ne sme dostaviti nekakovostnih izdelkov. CNC postopki, npr. CNC struženje in rezkanje, igrajo pomembno vlogo pri doseganju teh ciljev s stabilno proizvodnjo in ustrezno kakovostjo. Zadovoljen kupec je ključnega pomena za ponovna naročila, nove zahteve in morebitno sodelovanje pri uresničevanju novih projektov.

Sodelovanje in dopolnjevanje tehnologij za visoko kakovostne izdelke

V zadnjih letih je sektor 3D tiskanja kosov dosegel izjemno rast in postal eden najhitreje razvijajočih sektorjev v svetovni industriji. To je sprožilo vprašanje, ali bodo 3D tiskalniki kmalu nadomestili tradicionalne postopke odvzemanja materiala, kot sta rezkanje in struženje na računalniško krmiljenih CNC strojih. Vendar vemo, da se bosta ti dve tehnologiji se bosta med seboj tesno povezovali in dopolnjevali. Že danes je veliko izdelkov, ki jih uporabljamo vsakodnevno, sestavljenih iz komponent (iz polimerov ali kovin), ki so bili proizvedeni s 3D tiskom.